Tübitak Örnek Proje

Tübitak 4006 proje örneği indir. Tübitak 4006 Bilim Fuarları örnek proje. Projenin yöntemi araştırma projesidir. Projeyi isterseniz çok az değişiklikle veya hiç değiştirmeden kullanabilirsiniz.



AMAC:
Günümüzde çevre kirliliği en önemli sorunların başında gelmektedir. Bu projede konu olarak leke çıkarıcı deterjanlara alternatif, çevre dostu ve ekonomik bir leke çözücü (çıkarıcı) belirlemek ve belirlenen leke çıkarıcının gücünü test etmektir. Çıkış noktamız yöresel ve toplumsal deneyimlerden olmuştur. Yaptığımız taramalarda karaturp bitkisinin suyunun birçok özelliğine ulaşmamıza rağmen, leke çözücü etkisi üzerindeki çalışmaya rastlanmamıştır. Ancak yapısındaki enzimlerin ve kükürtün etkili olduğunu düşünüyoruz. Çalışmamızla; lekelerin çıkarılmasında kara (siyah) turp (yaban turpunun) suyunu kullanılması, çevreye zararlı olan deterjanların kullanılmasının azaltılması ve ekonomik çözüm üretilmesi amaçlanmıştır.
Projenin amaçlarından birisi de  kimyasal leke çıkarıcıların oluşturduğu kirliliği önleyerek insan sağlığına katkıda bulunmaktır.
Proje ile kara turp suyunun hangi lekeleri ne kadar sürede çıkarabildiğini gözlemleyerek en çok etkili olduğu leke türünün belirlenmesi de amaçlanmaktadır.
YÖNTEM
Projede, yöntem olarak deneysel yöntem kullanılacaktır.



Turp bitkisi nerdeyse her mevsim ekilebilen bu nedenle de ulaşması oldukça kolay bir bitki olması ve İyot ve kükürt bakımından zengin ( bir içeriğe sahip (https://www.turp.gen.tr/siyah-turp-suyu.html) olan siyah turp alternatif leke çıkarma ürünü olarak tercih edilmiştir.
Projede aşağıdaki sorulara yanıt aranacaktır.
Kara turp bitkisi leke çıkarma aracı olarak kullanılabilir mi?
Kara turp hangi tür lekeleri çıkarmada daha etkilidir?
Temizlik malzemesi olarak kullanılan kimyasallar çevreye ve canlılara zararlar vermektedir. Temizlik malzemesi olarak lekeleri çıkarmada doğal, çevreci ve ekonomik bir çözüm üretilebilir mi?
Lekelerin çıkarılmasında karaturpun(yaban turpunun) suyunu kullanabilir miyiz? Lekelerin çıkarılmasında çevreye zararlı olan deterjanların kullanımını azaltmak mümkün müdür? Bu konuda ekonomik bir çözüm üretebilir miyiz?
Projemizde kaynak tarama, araştırma, deney ve gözlem yöntemlerinden yararlanılmıştır. Projenin gerçekleştirilmesi sürecinde aşağıdaki malzemeler kullanılacaktır.
Leke oluşturmak için: nar, çay, zeytinyağı, tahta kalemi.
Diğer malzemeler:  beyaz kumaş, deney tüpleri veya küçük kaseler, fırça, makas, su, 1 kg kara turp
Yapılışı:
Yaklaşık, 10x15 büyüklüğünde 8 parça beyaz kumaş kesilir. Her bir parçaya ayrı tür leke uygulanır.
1 kg kara turp rendelenip tülbentten geçirilerek kullanıma hazırlanır.
4 değişik lekeli 8 parça kumaş, içinde kara turp suyu bulunan beher/kaselere konur.  4 kap içindeki kumaş 30 dakika sonra çıkarılıp durulandıktan sonra turp suyunun etkisi gözlemlenir.
Diğer 4 kap ise 3 saat bekletilerek aynı işlemler yapılır.
Deney sonuçları, süre ve lekenin durumuna göre tabloya işlenecektir.
Deneyden, kara turpun kimyasal içeriğinde dolayı leke çıkarma özelliği olduğu sonucu beklenmektedir.


PAYLAŞ

0 Yorum

Yorum Gönder

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1


Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam