Sesteş Kelimeler - Eş Sesli Kelimeleri Bul Etkinliği

Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler
Öğrencilerin, sözlü iletişim ve okuma anlama çalışmaları sırasında sahip oldukları kelime haznesi, onların iletişim becerilerini de etkiler. Kelime hazneleri geliştikçe duygu ve düşüncelerini anlatmakta ve söylenilenleri algılamakta zorluk çekmezler.
Size sunduğumuz etkinlikte bir dinleme metni yer almaktadır. Öğrenciler için hazırlanan çalışma kağıtları, etkinliği uygulamaya başlamadan önce öğrencilere dağıtılır. Dinleme metni ile ilgili açıklamalar yapılır. Öğrencilerden metni dikkatle dinlemeleri ve metnin içinde geçen eş sesli kelimelerin hangi anlamlarda kullanıldığını bulmaları istenir. Dinleme metni, öğretmen tarafından iki kez okunur. Okuma sırasında öğrencilerin eş sesli kelimeleri fark ederek çalışma kağıdını doldurmaları beklenir. İlkokul, 3. sınıf öğrencileri için hazırlanan etkinlik, diğer sınıflarda da kullanılabilir. Etkinlik için aşağıdaki linki tıklayınız.

es_sesli_kelimeler


ETKİNLİĞİN ADI: EŞ SESLİ KELİMELERİ BUL

DERS                              : Türkçe
SINIF                              : 3
ÖĞRENME ALANI        : Dinleme
KAZANIM                      : Dinlediklerinde eş sesli kelimeleri ayırt eder.
BECERİLER                    : Karar verme
ARAÇ-GEREÇ-ORTAM : Çalışma kağıdı

ETKİNLİĞİN UYGULANMASI
   
      Aşağıdaki metni iki kere okuyunuz. Okumanın sesli okuma kurallarına uygun bir şekilde olmasına dikkat ediniz.
-         Örnek bir çalışma kağıdı verilmiştir. Bu çalışma kağıdı çoğaltılarak dağıtılabileceği gibi öğrencilerden sadece kelimeleri defterlerine yazmaları da istenebilir.
-         Öğrencilerin “birinci okuma sırasında dikkatlice dinlemelerini, ikinci okuma sırasında ise kelimelerin hangi anlamlarda kullanıldıklarını yazmalarını isteyiniz.
-         Son kez okuyarak cevaplarını kontrol etmelerini söyleyiniz.

“Okul bitmişti ve yaz mevsimi başlamıştı. Ece bu yaz yüzme öğrenmek için kursa kaydolmuştu. Çünkü yüzmeyi çok seviyordu. İyi bir yüzücü olmak istediğini günlüğüne yazdı. Ece’nin yedi yaşında bir de kardeşi vardı. Annesi ile babası işe gittiğinde onunla da ilgileniyordu. Annesinin hazırladığı yemeği birlikte yediler.Yemek yerken, Ece ağacın dallarına konmuş kuşları kardeşine gösterdi. İkisi de kuşları çok seviyordu. Yemekten hemen sonra yüzme kursuna gittiler. Yemekten hemen sonra yüzme kursuna gittiler. Ece suya dalan öğretmenini dikkatle izledi.”

DEĞERLENDİRME

1.     “Yaz”  kelimesi kaç farklı anlamda kullanılmıştır?
2.     “Yedi” kelimesi kaç farklı anlamda kullanılmıştır?
3.     “Dal” kelimesi kaç farklı anlamda kullanılmıştır?
4.     Başka eş sesli kelimeler var mı? Varsa yazınız.


ÇALIŞMA KAĞIDI
     Aşağıdaki kelimeleri inceleyin. Birazdan dinleyeceğiniz metinde bu kelimeler farklı anlamlarda kullanılmış olacaktır. Dikkatle dinleyin ve anlam farklılıklarını yakalamaya çalışın.
Yaz: ………………………………………………………………………………………..
 Yaz:…………………………………………………………………………………………..
Dal: ………………………………………………………………………………….........
   Dal:……………………………………………………………………………………….
Yedi: ………………………………………………………………………………........
7Yedi: ………………………………………………………………………………..


PAYLAŞ

0 Yorum

Yorum Gönder

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1


Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam