Atasözleri Öğreniyorum- Bir Etkinlik Örneği

Atasözlerini Tamamlama Etkinliği
Atasözleri ve deyimler, öğrencilerin sözcük dağarcığını geliştiren ve gerek sözlü, gerekse yazılı anlatımlarını zenginleştiren sözcük dizisidir. Öğrenciler, çevrelerinde zaman zaman atasözleri ve deyimlerin kullanıldığına şahit olurlar fakat bunlarla ilgili yeterli bir dağarcığa sahip değillerse, ne demek istendiğini pek fazla anlayamazlar.
Okuma ve anlama etkinliklerinde de okunan metnin içerisinde geçen bir atasözü ve ya deyimin anlamının öğrenci tarafından bilinmesi, hangi durumda ilgili atasözü ve ya deyimin kullanıldığını kavraması, anlamayı kolaylaştırır.
İlkokul, 3. sınıf, Türkçe dersinde öğrencilerimizin atasözleri ile ilgili dağarcıklarını geliştirmek ve atasözü kavramına dikkat çekmek amacıyla sınıfımızda bir etkinlik yaptık.
Etkinliğimizde, bir gün önceden, atasözleri kartlarını hazırladık. Kartlar, bir atasözünün yarısı bir kartta, diğer yarısı başka bir kartta  yer alacak şekilde hazırlandı. Öğrencilerden, atasözünün yarısının yer aldığı kartlardan birini seçmeleri ve  aynı atasözünün diğer yarısının yer aldığı kartı bularak, atasözünün tamamını oluşturmaları istendi. Öğrenciler dört gruba (sınıf mevcuduna göre daha fazla da olabilir.) ayrıldı. Her gruba, yarım bırakılmış atasözü kartları karışık olarak dağıtıldı. 20 dakika (bundan daha az ve ya fazla olabilir.) süre verildi. Süre içerisinde atasözlerini tamamlama çalışması yapıldı. Süre bitiminde, her grubun doğru olarak eşleştirdiği atasözleri sayıldı. En fazla atasözü tamamlayan öğrenci grubu ödüllendirildi. Daha sonra kalan sürede, öğrenilen atasözlerinden örnekler yazıldı. Çalışma boyunca öğrenciler, hem atasözleri ile ilgili dağarcıklarını geliştirdiler, hem de grup çalışması yaparak, grup uyumu ve grup bilincine sahip oldular.
Etkinliğimizde kullandığımız atasözleri sayfalarına ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız.

Atasözü Kartları

Atasözlerini Tamamla 

Atasözlerini Tamamlama Etkinliği
atasozleri_ögreniyorum

PAYLAŞ

0 Yorum

Yorum Gönder

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1


Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam