Ev Ödevleri


Veliler genellikle çocuk eve gelir gelmez "ödevin ne?" sorusunu yöneltir çocuğa. Oysa çocuğun aklı hep oyunda, dinlenmededir. Peki bu ödev nedir, nasıl olmalı, öğrenci ödevini nasıl yapmalı?
Ev ödevlerinin amacı, işlenen konuların pekiştirilmesi amacıyla genel bir tekrarıdır. Ev ödevi, işlenen konuların günlük hayattaki karşılıkları yani bilgilerin somutlaşmış hali üzerinden verilmelidir.


İlginizi Çekebilir

Ödev eğitimin vazgeçilmez bir parçası mıdır?

Şunu yaz, bunu oku, şu testi çöz türü ödevler eğitime katkıdan çok zarar verir. Hele hele 5 kere yaz, 20 tane toplama yap, 50 sayfa kitap oku türü ödevlerle öğrenci hiç bir olumlu davranış kazanmaz. Kazanmadığı gibi bazı istenmeyen davranışlara da yönlendirmiş oluruz gizli bir şekilde. Yönlendirdiğimiz davranışlar kolay kolay fark edilmez de.
Yine öğrencinin kapasitesinin üzerinde verilen ödevler için de aynı düşünceleri belirtmek mümkündür.
Verilecek ödev konunun evde yeniden tekrar edilmesine yönelik, gezi, gözlem, deney, inceleme, araştırma gibi yöntemleri gerektiren türde olursa eğitimin vazgeçilmezidir diyebiliriz.

Konu ile ilgili olarak, hurriyet'te yer alan bir yazıyı paylaşmak istiyorum. Yazı şöyle:

Doğa Koleji Rehberlik Bölümü Başkanı Barış Sezgin ev ödevleri ile ilgili soruları cevapladı.

1) Ev ödevi neden önemli?
-Ev ödevleri çocukların öğrendiklerini hayata geçirmesini, okulda öğrendiği bilgiyi kullanmasını sağlar. Öğrencinin araştırdığı konuda verilere ulaşırken merakını uyandırmak gerekiyor. Bu nedenle ödevler planlama, sosyal ilişki, özgüven gibi kazanımlar sağlıyor.
2) Anne-baba çocuğunun ödevini yapmalı mı?
-Aile çocuğun performans ödevini yapmamalı. Yönlendirme veya bilgiye ulaşmasında yardım edebilirler. Örneğin, araştırması için doğru internet sitesini bulmalarını sağlayabilirler. Çocuğa soru sorarak merak duygusunun gelişmesini destekleyebilirler. Yalnızca anne babayı da ilgilendiren ödevler birlikte yapılabilir.
3) Ödevini yapmak istemeyen, bu konuda sorun yaşayan öğrenciye nasıl yaklaşmak gerekiyor?
-Öncelikle bunun nedeni araştırılmalı. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir durum mu yoksa farklı bir gerekçe mi var, buna bakılmalı. Motivasyon eksikliği varsa mutlaka giderilmesi gerekiyor. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında aile ödevi yapmasına destek vermek yerine, konuyu öğretmeni ile paylaşırsa daha doğru olur. Burada ödül de öğrencinin ilgisini arttırabilir ama bu durumda günlük hedefler konulması gerekiyor. Sıkıcı içeriğe sahip ödev eğlenceli hale getirilebilir. Örneğin, okumayı sevmeyen bir çocuğun, drama eğitimi ile ders çalışması sağlanabilir.
4) Neden ev ödevi öğrenci tarafından tek başına yapılmalı?
-Bu çocuğun odasında tek başına sorumlu olması anlamı taşıyor. Aileden de zaman zaman yardım alabilir. Ancak doğru olan kendi başına ödevini yalnız yapmasıdır.
5) Evde yaşanan sorunları öğretmenle paylaşmak gerekir mi?
-Evet. Ev ödevi konusunda sorun yaşayan çocukların durumu, veli tarafından öğretmeni ile paylaşılmalı. İleride karşılaşabilecek büyük sorunların önüne geçmek için bu önemli. Özellikle okulların rehberlik servisleriyle bu konu görüşülebilir. Ayrıca anne baba mükemmeliyetçi tutumlarından vazgeçmeli. Her şeyi başarıya odaklamamalılar. Proje şeklinde olan ödevlerin çocukların gelişimine daha fazla katkıda bulunduğunu da unutmamak gerekiyor. Öğrencinin kendisini ifade etmesi sağlanmalı. Haftada 2 gün ödev verilmemeli ve çok geç saatlere kalmadan sorumluklar yerine getirilmeli.

PAYLAŞ

0 Yorum

Yorum Gönder

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1

Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam