Ösys Ek Kontenjan Nedir?
Ösys yerleştirme sonuçları açıklandı. Kazanamayan adaylar için her şey bitti mi? Hayır, her şey bitmedi. Kesin kayıtlar yapıldıktan sonra açık bulunan bölümler için başvuru hakları bulunmaktadır. Aşağıda http://egitimevreni.com sitesinden alınan yazının bu adaylara yol göstereceğini düşünüyorum.
Ek Kontenjan Nedir?
Üniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenci sayısı “ek kontenjan”dır. Yapılan ikinci bir tercih dönemine “Ek Kontenjan dönemi” denir.
2013 Ek Yerleştirme Başvuruları Ne Zaman Yapılacak ve Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?
Ek Yerleştirme Kılavuzu 2013-2014 kesin kayıtlar bittikten sonra ÖSYM’nin www.osym.gov.tr resmi web sitesinde ilan edilecektir.
Kimler Ek Yerleştirme Yapabilir?
Öğrencinin ek yerleştirme tercihi yapabilmesi için; 2013-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş ya da açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olması gerekmektedir. Özel Yetenek Sınavı (Tablo 5) ile bir bölüme yerleşen öğrenciler ek yerleştirme tercihi yapabilirler.
Önlisans programları için tercih yapacak öğrencilerden (Tablo 3A) en küçük puan koşulu aranmamaktadır.
Kimler Ek Yerleştirmeye Başvuramaz
2013-ÖSYS Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.
Öğrencinin 2013 Ek Yerleştirmede Tercih Yapabilmesi ve Bir Bölüme Yerleşebilmesi İçin Puanının Kaç Olması Gereklidir?
2013 LYS ilk yerleştirme sonrasında kontenjanı boş kalan programların taban puanları oluşamaz. Taban puanları oluşmayan bu programları; ek yerleştirmede barajı geçen herkes tercih edebilir.
Örnek 1: İlk yerleştirmede 40 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 38 kişi yerleşip bunlardan 35′i kayıt yaptırdıysa, ek yerleştirme kontenjanı 5 olur. Bu bölümün bütün kontenjanı ilk yerleştirmede dolmadığı için, taban puan oluşamaz. Ek yerleştirme döneminde tercih etmek için o bölümün puan türünde barajı geçmek için (lisans programları için 180) yeterlidir.
Ek yerleştirmede taban puan, sadece kontenjanı tamamen dolan bölüm ve programlarda oluşur.
Örnek 2: İlk yerleştirmede 80 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 80 kişi yerleştirildiyse, bu bölümün taban puanı, yerleştirilen son kişinin puanından oluşur. Yerleştirilen kişilerden 4 kişi kaydını yaptırmadığı taktirde bölümün ek yerleştirme kontenjanı 4 olur. Yerleştirme sonrasında bölümün tamamı dolduğu için ek yerleştirme döneminde bu bölümü tercih etmek için taban puanına göre tercih yapmak gerekir.
Örnek 3: Öğrenci alımını ilk defa ek yerleştirme döneminde yapacak olan bir bölümü, ek
yerleştirme ile tercih etmek için ilgili puan türünde barajı geçmek yeterlidir. (lisans
PAYLAŞ
0 Yorum
Yorum Gönder